Helena Aleksić

"Za dve godine života u bolnicama, dve transplantacije"

Helena Aleksić (2018.), Niš.
Pacijentkinja sa retransplantiranom jetrom
Helena je rođena 18.7.2018. godine i već u prvim danima života javili su se problemi. Sumnjalo se na nepostojanje žučne kese, ali detaljnim ispitivanjem utvrđeno je da to ipak nije slučaj i da će se uz terapije, analize koje su bile loše, vremenom srediti.
Posle par meseci transaminaze su počele drastično da rastu, pa je Helena upućena hitno u UDK Tiršova, kod dr Nataše Dragutinović. Sve je ukazivalo na bilijarnu atreziju, odnosno nerazvijenost žučnih kanala.
Upoznajući se sa dijagnozom, šta ona znači i šta sve sa sobom nosi, Helenini roditelji su shvatili da je jedini način za preživljavanje njihovog deteta, transplantacija jetre.
Iako je odrađen Casai operativni zahvat koji je trebalo da premosti period do transplantacije, u slučaju ove devojčice nije dao mnogo pozitivnog efekta.
Uz Helenine stalne terapije i kontrole u Beogradu, roditelji prihvataju situaciju i otpočinju mukotrpan i trnovit put u borbi za Helenin život.
Ipak, Heleni se da šest meseci stanje naglo pogoršava kada se na njenu dijagnozu nadovezuje i cito-megalo virus koji dovodi do rapidnog propadanja jetre, ali dolazi i do encefalopatije usled niza dodatnih problema koji su nastali tokom naglog pogoršanja stanja.
6.2.2019, hitno je prebačena u Bergamo avionom Vlade RS i bila na listi za urgentnu transplantaciju.
Prva transplantacija odrađena je 23.2.2019. ali su se i nakon transplantacije javile komplikacije: tromboza vena, perforacija creva, sakupljanje vode u organizmu. Sve te komplikacije su oštetile tek dobijenu novu jetru.
Iako sa oštećenom jetrom, Helena je bila stabilno i vraćena je u Beograd gde j provela narednih pet meseci, više od polovine tog vremena u bolničkoj postelji.
Stanje se opet naglo pogoršalo i usledilo je prebacivanje u Bergamo, 28.4.2020.
Ponovo gomila analiza, ponovo lista čekanja na retransplantaciju, ponovo isti pakao. Dete na početku života, po drugi put se bori da se na njegov mali život ne stavi tačka, već zarez.
Kada se činilo da su sve nade izgubljene, pojavio se potencijalni donor.
6.2.2022. Helena je transplantirana po drugi put.
Posle dve više od dve godine proved nih po bolnicama, razdvojenosti od oca, sestre…i dve transplantacije…
HELENA JE DANAS JEDNA VESELA I ZDRAVA DEVOJČICA KOJA VODI NORMALNO DETINJSTVO…