Helena – Priča o hrabrosti, borbi i čudu života

Helena je rođena 18. jula 2018. godine. Kao i svaka beba, unela je u živote svojih roditelja radost i ljubav. Ali, već u prvim danima, sreću su zasenili zdravstveni problemi. Sumnjalo se da Helena nema žučnu kesu, što je izazvalo zabrinutost. Međutim, posle detaljnih ispitivanja, lekari su otklonili tu sumnju i roditeljima dali nadu da će se uz terapije i analize, koje su u tom trenutku bile loše, stvari postepeno popraviti.

Međutim, nekoliko meseci kasnije, Helinine transaminaze su počele naglo da rastu, što je ukazivalo na ozbiljniji problem. Hitno je upućena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova kod doktorke Nataše Dragutinović. Tamo je postavljena dijagnoza: bilijarna atrezija – nerazvijenost žučnih kanala.

Roditelji su se suočili s teškom istinom – jedini način da njihova devojčica preživi bila je transplantacija jetre. Uprkos Casai operativnom zahvatu, koji je trebao da odloži transplantaciju, kod Helene ovaj postupak nije dao željene rezultate.

U mesecima koji su usledili, Helena je nastavila da prima terapije i redovno odlazi na kontrole u Beogradu. Njeni roditelji su prihvatili tešku situaciju, znajući da ih čeka dug i trnovit put u borbi za njen život. Nažalost, posle šest meseci, stanje se drastično pogoršalo kada se Helena zarazila citomegalo virusom, što je dovelo do rapidnog propadanja jetre. Kao posledica, došlo je i do encefalopatije, teških oštećenja mozga uzrokovanih nizom dodatnih komplikacija.

Zbog hitnosti situacije, 6. februara 2019. godine, Helena je prebačena avionom Vlade Republike Srbije u Bergamo, gde je stavljena na listu za urgentnu transplantaciju jetre. Prva transplantacija je izvedena 23. februara 2019, ali ni tada nije sve išlo kako su se roditelji nadali. Pojavile su se komplikacije i Helena je ponovo vraćena u Beograd, gde je provela nekoliko teških meseci.

Kada se činilo da su svi resursi iscrpljeni, Helina borba za život dobila je novu šansu – njeno stanje se ponovo pogoršalo, a lekari u Bergamu su je stavili na listu za retransplantaciju. Baš kada su roditelji počeli da gube nadu, pojavio se novi donor.

6. februara 2022. godine, Helena je po drugi put dobila transplantaciju jetre.

Posle dve duge godine, provedenih u bolnicama, razdvojenosti od porodice i preživljenih teških operacija, Helena je danas jedno veselo i zdravo dete. Njena hrabrost, snaga njenih roditelja i timski rad lekara omogućili su da Helena vodi normalno detinjstvo.

Helena je danas simbol borbe, nade i života – priča koja podseća sve nas koliko je život vredan i koliko je važno nikada ne odustajati.

Pročitajte još